Kloppenburg: leergang voor het piano-onderwijs

Kloppenburg: leergang voor het piano-onderwijs

Deel 1: Kloppenburg: leergang voor het piano-onderwijs

 

Een van de opdrachten tijdens mijn studie voor pianodocent was het maken van een leergang. De bedoeling van deze opdracht was om een overzicht te krijgen van de diverse soorten pianolesboeken, de verschillende muzikale stijlen en het niveau ervan. Als pianodocent moet je immers gestructureerd les kunnen geven en overzicht van het beschikbare lesmateriaal is daarvoor een voorwaarde.

Een overzicht van beschikbaar lesmateriaal bestond toen al in de vorm van het veel gebruikte boekje 'Nieuwe leergang voor het piano-onderwijs' van de bekende pianopedagoog Drs. W.C.M. Kloppenburg. Dit boekje is voor alle pianodocenten een dankbaar standaardwerk geworden. Ben je op zoek naar een bepaald stuk op een bepaald niveau dan zoek je dit op in “Kloppenburg”, zoals dit boekje is gaan heten.

Er was echter ook wat kritiek te horen op het boekje van Kloppenburg. De indeling in 10 trappen is te weinig, vooral voor de laagste niveaus dus voor de beginners. Er staat veel in maar ook veel niet. Het boek is uit 1984 en er is nooit een hernieuwde uitgave gekomen, Drs. W.C.M. Kloppenburg is in 2000 overleden.

Tijdens mijn studie heb ik dus een leergang gemaakt en deze was anders opgezet dan Kloppenburg. De indeling is namelijk in 15 niveaus in plaats van 10 zodat het mogelijk is vooral de laagste niveaus beter in te delen. Ik heb toen een leergang gemaakt van de eerst 9 niveaus (deze heb je het meest nodig tijdens de pianoles) en dit gebruikt, samen met Kloppenburg, voor mijn pianolespraktijk.

Ik had een eigen leergang, weliswaar klein en niet volledig, maar wel zeer nuttig.