Berichten

Gids voor pianoboeken,

lesboeken en bladmuziek

Berichten over pianoboekengids.nl

Pianoboeken, lesboeken en bladmuziek

Na verloop van tijd zijn er steeds meer links, degene waar je op klikt in de Details kolom, die leiden naar een foutpagina. Dit komt omdat er pianoboeken niet meer leverbaar zijn, omdat er nieuwe versies van boeken komen of boeken een andere link krijgen.

Ik heb alle 1930 links gecheckt en de foute links bijgewerkt en ook links geüpdate. Alle links zouden nu weer naar de juiste boeken moeten leiden.

Johann Friedrich Burgmuller: Etuden op. 105 en op. 109 toegevoegd

Johann Friedrich Burgmuller (1806-1874) was een Duits pianist en componist. Burgmüller werd geboren in Regensburg (Duitsland) als zoon van de dirigent August Burgmüller en Therese von Zandt. In 1836 vestigt Burgmüller zich in Frankrijk (te Parijs), waar hij de rest van zijn leven zou verblijven.

Heden ten dage is Burgmüller vooral nog bekend om zijn pianowerken. Zijn 25 leichte Etüden (Op. 100), waar onder andere het bekende Arabesque en de Ballade in c-mineur deel van uitmaken, is erg populair onder pianoleerlingen en pianoleraren, en is nog steeds in druk. Verder worden zijn 18 Etuden op. 109 door pianisten veel gespeeld.

De volgende werken zijn toegevoegd:

Pianoboekengids.nl is ook goed te gebruiken op een Tablet of Smartphone. Het is nu mogelijk om eenvoudig Pianoboekengids.nl toe te voegen aan het beginscherm van je Tablet of Smartphone met een snelkoppeling. Dit werkt dan als een App.

Via de snelkoppeling heb je snel toegang tot Pianoboekengids.nl. Wanneer je namelijk op het icoon tikt wordt deze onmiddellijk geopend. De webpagina wordt ververst zodat je altijd de laatste informatie hebt. Dit is erg handig wanneer je graag een mobiele versie gebruikt van Pianoboekengids.nl.

Hoe plaats je Pianoboekengids.nl op het beginscherm van je Tablet of Smartphone?

• Open Pianoboekengids.nl in je browser.
• Zoek in het menu van de browser naar de optie ‘Voeg toe aan beginscherm’, ‘Voeg toe aan startscherm’, ‘Zet op beginscherm’, ‘Toevoegen aan startscherm’ of een variant hierop. Bij elke browser of browserversie kan deze optie een andere benaming hebben.

Je Tablet of Smartphone gaat aan de slag en maakt een snelkoppeling, eventueel kun je de naam (Pianoboekengids) en/of url aanpassen. Onmiddellijk wordt de snelkoppeling geplaatst en kun je deze net zoals andere apps verplaatsen naar een gewenste positie.

Christina Viola Oorebeek: 3 werken toegevoegd

Christina Viola Oorebeek (1944) is een Amerikaans-Nederlandse componiste.

De volgende werken zijn toegevoegd:

 

Afterwalk

aprés promenade for partially pre-pared piano solo

"Afterwalk", gecomponeerd door Christina Viola Oorebeek, is een uitbeelding van de herinnering die Modest Moussoursky gehad zou kunnen hebben na zijn 'promenade' door een tentoonstelling in 1874 van zijn beste vriend Thomas Hartmann, welke hij beschrijft in zijn monumentale en beroemde compositie Pictures at an Exibition.
Het is gefragmenteerd en aarzelend - gespeeld tegen de diepe bastonen gecombineerd met boventonen die ontstaan door vilt en een stuk lood die op die bastonen zijn geplaatst.
De coda brengt de melodie van de promenade terug in de hoge registers met een ander 'prepared piano' effect dat ontstaat door het plaatsen van een lichte ketting op de snaren van de piano

 

Afterwalk (2017) van Christina Viola Oorebeek, gespeeld door Marcel Manshanden (Live opname, 2 okt 2016 te Amstelveen, 6e Piano Promenade)

Sergei Prokofiev: 11 werken toegevoegd

Sergei Prokofiev (1891-1953) was een Russisch componist en pianist. Prokofjev wordt gerekend tot de grote Russische componisten van de twintigste eeuw.

De volgende werken zijn toegevoegd:

Over de lesmethode Piano Adventures van Faber

Piano Adventures, opgericht in 2009, is een Amerikaanse lesmethode voor piano. Nancy en Randall Faber hebben hun achtergrond als componist en pianist gecombineerd om de piano leraar en leerling te ondersteunen met een nieuwe en zeer uitgebreide lesmethode. Ze hebben al meer dan 300 boeken gepubliceerd. De lesmethode heet Basic Piano Adventures en bestaat uit de volgende lesboeken:

Deze lesboeken zijn op Pianoboekengids.nl ingedeeld van niveau 1 tot en met niveau 4.
De eerste twee boeken zijn ook in het Nederlands vertaald, Primer Level heet in het Nederlands lesboek 1 en Level 1 heet in het Nederlands lesboek 2. Beetje verwarrend dus, daarom geef ik hier de Nederlandse volgorde:

Philip Glass: nieuwe toevoegingen en onderverdeling van Metamorphosis

Philip Glass (Baltimore, 31 januari 1937) is een Amerikaans componist. Zijn muziek wordt gerekend tot de minimal music.

De volgende werken zijn toegevoegd of verder onderverdeeld:

Op dit moment (18-12-2015) bestaat de database van de pianoboekengids uit 1885 records!

Dit getal is het totaal aantal regels te zien op de Pianoboekengids pagina. Er is wel een verschil tussen het aantal records en het aantal boeken dat op de pianoboekengids staan. Zo komt het boek Kleine Praludien und Fughetten van J.S. Bach 11 keer voor, dus 11 records voor 1 boek.

Op naar de 2000 records!

Nieuwe toevoegingen: A. Pärt en D. Scarlatti

Op 11 december 2015 heb ik de volgende boeken toegevoegd:

Titels uit de Gids Lichte Muziek van de EPTA toegevoegd

In juni 2015 heb ik de pianoboekengids flink uitgebreid met titels uit de Gids Lichte Muziek van de EPTA.

De Gids Lichte Muziek van de EPTA verscheen in gedrukte versie in 2004 en heeft ook online gestaan. De gedrukte versie is al geruime tijd niet meer verkrijgbaar en wordt ook niet meer herdrukt. De online versie is in 2014 van het internet verdwenen.

Hierdoor is helaas de informatie uit deze handige gids niet meer beschikbaar.

In de categorie Ritmisch/Jazz had ik al veel bekende en veel gebruikte pianoboeken staan, zoals de boeken van M. Mier, J. Bastien, H. Beeftink, P. Wedgwood, H. Vlam-Verwaaijen, M. Schmitz en F. van Gorp. In totaal bijna 100 titels.

Eind 2014 heeft iemand mij, via de EPTA, alle titels die in de Gids Lichte Muziek staan gegeven zodat ik deze kon uitzoeken, verwerken (sommige titels waren niet meer verkrijgbaar) en toevoegen aan de pianoboekengids. Dit is gebeurt in juni 2015.
Gelukkig is de informatie uit deze gids nu weer beschikbaar.

Het aantal titels in de categorie Ritmisch/Jazz is hierdoor uitgebreid naar 277.

Over het indelen van pianoboeken in niveaus

Er bestaan verschillende manieren om pianoboeken in te delen in niveaus.

De bekendste manier is de indeling in 10 trappen in het boekje 'Nieuwe Leergang voor het Piano-onderwijs' van de pianopedagoog Drs. W.C.M. Kloppenburg.
Een nadeel van deze indeling is dat 10 trappen te weinig is, vooral voor de laagste niveaus dus voor de beginners. Zo staan op trap I boeken die bedoeld zijn voor de absolute beginner maar ook boeken die toch, voor een beginner, te moeilijk zijn. En om de stukken te kunnen spelen die op trap III en IV staan vereist al heel wat oefening. Het werkt niet erg motiverend wanneer iemand jarenlang op trap III of IV blijft hangen.

Een uitbreiding van het aantal trappen zou toch handiger zijn, bijvoorbeeld naar 12, 15 of 20 niveaus.

Een andere manier van indelen is te vinden op de website van de uitgever Henle. Een mooi voorbeeld van deze indeling is te zien bij de uitgave van Das Wohltemperierte Klavier I BWV 846-869 van J.S. Bach. Bekijk hier de pagina.
De indeling is in 9 Stufen (niveaus), dit is zelfs één niveau minder dan bij Kloppenburg. Blijkbaar gaf dit problemen want Henle heeft ook tussenniveaus gemaakt, bijvoorbeeld Stufe 3/4. Bij het voorbeeld van Bach zie je al deze niveaus voorbijkomen. Van Stufe 2 tot Stufe 7 met tussenniveaus zoals Stufe 3/4, Stufe 4/5 en Stufe 5/6. Heel slim zou je denken, speel je op niveau 3 en is niveau 4 nog te moeilijk, speel dan eerst stukken op het tussenniveau 3/4.
Bij nadere bestudering blijken er 9 niveaus en 8 tussenniveaus te zijn. Oftewel, dit niets anders dan een indeling in 17 niveaus. En wat mij betreft is een indeling in 17 niveaus een beetje merkwaardig. Kies dan voor een indeling in 15 of 20 niveaus.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een indeling te maken van meer dan 20 niveaus maar dit stuit op praktische bezwaren. Een indeling in meer dan 20 niveaus wordt snel onoverzichtelijk en onhandig, bijvoorbeeld om te zoeken.

Andere indelingen die te vinden zijn o.a. beginner – elementair – gemiddeld – licht gevorderd – etc. Dit soort indelingen zijn over het algemeen wat vaag, want wanneer is iemand gevorderd of wat is elementair?

Het indelen van pianoboeken is geen exacte wetenschap. Er zijn zoveel verschillende soorten muzikale stijlen, (Bach, Chopin, Debussy, jazz, pop) en evenveel soorten technische problemen dat het onmogelijk is dit alles (exact) met elkaar te vergelijken. Bovendien vind de één Bach moeilijk en Debussy makkelijk en de ander juist andersom.

Voor pianoboekengids.nl heb ik een indeling gemaakt in 15 niveaus. Om een goede indeling te maken is het niet nodig om alle stukken goed te kunnen spelen. Om een goede indeling te kunnen maken is het wel belangrijk om goed te zijn in indelen, in structuur aanbrengen en overzicht houden. Ik heb alle bladmuziek bekeken en uitgebreide schema’s gemaakt om een zo goed mogelijke indeling te kunnen maken. Dankzij mijn muzikale en wiskundige achtergrond ben ik hier naar eigen tevredenheid in geslaagd.

Uiteraard zal op mijn overzicht ook kritiek te geven zijn, terecht of onterecht. Opbouwende kritiek is welkom en zal ik gebruiken om de pianoboekengids te verbeteren.

Leergang wordt pianoboekengids.nl

Deel 4: leergang wordt pianoboekengids.nl

 

In 2013 besloot ik de leergang van www.pianospel.nl los te koppelen en dit onder een eigen domeinnaam te plaatsen. Sinds 22 mei 2013 is dit www.pianoboekengids.nl.

Het meest werk ging zitten in het compleet maken en indelen van de leergang naar alle 15 niveaus en het uitbreidden van het totaal aantal boeken. Tevens heb ik bij elke titel links gemaakt naar een webshop. Van elke titel is zo te zien in welk boek het staat, wat een goede uitgave is en overige informatie zoals de prijs van het boek. Het uitzoeken van al deze gegevens heeft me ruim een half jaar werk gekost.

Ik heb veel gebruik gemaakt van de volgende websites:

  • Henle: niet alleen voor de boeken maar ze hebben ook een indeling in niveaus.
  • Sheetmusicplus: voor boeken, deze zijn bij vele ook in te zien.
  • IMSLP: gratis rechtenvrij bladmuziek.
  • Huisvolmuziek: is nu musicshopeurope.com, voor boeken.

Tevens heb ik gebruik gemaakt van:

  • de repertoirelijsten gemaakt door RIM te Utrecht. Dit was een flinke gevulde multomap vol met titels. Dit project was eenmalig, de map was al snel niet meer verkrijgbaar en de RIM bestaat al lang niet meer.
  • de Gids Lichte Muziek van de EPTA. Deze gids verscheen in gedrukte versie in 2004 en heeft ook online gestaan tot 2014 op de site een van de makers van deze gids. De gedrukte versie is al geruime tijd niet meer verkrijgbaar en wordt ook niet meer herdrukt.
  • Kloppenburg. Voor de titels. Lees meer op berichten deel 1: Kloppenburg: leergang voor het piano-onderwijs.

Voor het bouwen van de website heb ik gebruik gemaakt van Joomla, database programma van AriSoft, template van Joomshaper en de software van RSJoomla. De site is nu responsive (te gebruiken op alle apparaten, ook smartphone) en de informatie is nu te sorteren en te doorzoeken.

Pianoboekengids.nl is nu een volledige en moderne vervanger voor Kloppenburg, Gids Lichte Muziek, Henle en alle andere pogingen pianoboeken in te delen.

Pianoboekengids is de meest complete en overzichtelijke plek om op zoek te gaan geschikte pianoboeken; voor de amateur, professional, student en pianodocent.

De online leergang van 2001 tot 2013 op Pianospel.nl

Deel 3: de online leergang van 15 mei 2001 tot 22 mei 2013 op www.pianospel.nl

 

Mijn leergang heeft uiteindelijk in de periode van 15 mei 2001 tot 22 mei 2013 op www.pianospel.nl gestaan. In deze periode heb ik een paar veranderingen doorgevoerd.

In feite had ik twee versies van de leergang, namelijk de versie in een database op mijn computer thuis waar ik op werkte en de platte tekst versie die online beschikbaar was. Ik werkte mijn database onregelmatig bij, soms vulde ik die met tientallen boeken ineens en soms gebeurde er een jaar niets. Wanneer ik mijn database had aangevuld plaatste ik dit niet online. De online versie was immers geen database maar platte tekst, online zetten was op deze manier erg veel werk. Voor de online versie moest ik namelijk alles opnieuw typen en ik houd niet van dubbel werk.

Een grote verandering kwam toen ik de online versie veranderde van platte tekst naar een echte database. Het grote voordeel is dat de pagina’s van de leergang gemaakt kunnen worden vanuit een database, je hoeft dan niet zelf alles te typen. En het is dan ook mogelijk om in de database te zoeken.
Dus bij een uitbreiding van de leergang met een aantal boeken kon ik dit gelijk online zetten, ik hoefde alleen de database te vernieuwen. De rest gaat dan vanzelf. Ik moest wel wat php en MySQL leren maar dat bleek met behulp van onze vriend Google niet heel moeilijk.

Ik had dus in twaalf jaar tijd mijn leergang flink uitgebreid en (voor een deel) toegankelijk gemaakt op internet. Om de versie van 8 december 2012 te bekijken: klik hier.

Pianospel.nl: online leergang sinds 2001

Deel 2: Pianospel.nl: online leergang sinds 2001

 

Sinds 15 mei 2001 ben ik bezig met de website voor mijn pianolespraktijk: www.pianospel.nl. Tegenwoordig is er bijna geen pianodocent zonder een website maar in 2001 was ik een van de eerste pianodocenten met een website.

Ik kan 2 belangrijke redenen noemen waarom ik er vroeg bij was.
Ten eerste overtuigde mijn vroegere middelbareschoolvriend K. Wesselius mij van het toekomstig belang van een website en hielp hij mij met het registreren van pianospel.nl. Hier ben ik hem nog steeds dankbaar voor.
Ten tweede kon ik door mijn technische achtergrond (voordat ik afstudeerde als pianodocent heb ik van 1984-1989 Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft gestudeerd en van 1989-1990 een opleiding tot wiskundeleraar gedaan) geheel zelfstandig een website bouwen. Voor webdesign heb ik toen hulp gehad van Mark Smit.

Tijdens de ontwikkeling van pianospel.nl kreeg ik het idee om de leergang die ik tijdens mijn studie had gemaakt ook op internet te zetten. Ik maakte er immers zelf gebruik van en waarom zou ik het niet algemeen beschikbaar stellen. Zoiets trekt immers ook bezoekers.

De leergang die ik toen online zette, zag er nog heel rudimentair uit. Het waren eigenlijk een stuk of twintig aan elkaar gekoppelde pagina’s zodat je kon navigeren op alfabet of op de negen verschillende niveaus. De pagina’s zelf had ik gemaakt als een tabel en niet als een database. Het was daarom niet mogelijk te sorteren of te zoeken.

Om de allereerste versie te bekijken: klik hier. Om de leergang te bekijken klik op 'Welke stukken kan ik spelen?'

Kloppenburg: leergang voor het piano-onderwijs

Deel 1: Kloppenburg: leergang voor het piano-onderwijs

 

Een van de opdrachten tijdens mijn studie voor pianodocent was het maken van een leergang. De bedoeling van deze opdracht was om een overzicht te krijgen van de diverse soorten pianolesboeken, de verschillende muzikale stijlen en het niveau ervan. Als pianodocent moet je immers gestructureerd les kunnen geven en overzicht van het beschikbare lesmateriaal is daarvoor een voorwaarde.

Een overzicht van beschikbaar lesmateriaal bestond toen al in de vorm van het veel gebruikte boekje 'Nieuwe leergang voor het piano-onderwijs' van de bekende pianopedagoog Drs. W.C.M. Kloppenburg. Dit boekje is voor alle pianodocenten een dankbaar standaardwerk geworden. Ben je op zoek naar een bepaald stuk op een bepaald niveau dan zoek je dit op in “Kloppenburg”, zoals dit boekje is gaan heten.

Er was echter ook wat kritiek te horen op het boekje van Kloppenburg. De indeling in 10 trappen is te weinig, vooral voor de laagste niveaus dus voor de beginners. Er staat veel in maar ook veel niet. Het boek is uit 1984 en er is nooit een hernieuwde uitgave gekomen, Drs. W.C.M. Kloppenburg is in 2000 overleden.

Tijdens mijn studie heb ik dus een leergang gemaakt en deze was anders opgezet dan Kloppenburg. De indeling is namelijk in 15 niveaus in plaats van 10 zodat het mogelijk is vooral de laagste niveaus beter in te delen. Ik heb toen een leergang gemaakt van de eerst 9 niveaus (deze heb je het meest nodig tijdens de pianoles) en dit gebruikt, samen met Kloppenburg, voor mijn pianolespraktijk.

Ik had een eigen leergang, weliswaar klein en niet volledig, maar wel zeer nuttig.